Wat verwachten jongeren van leidinggevenden?

header-img
  
Gemiddeld geven jongeren in Nederland hun leidinggevende een 7,2 als rapportcijfer. Een ruime voldoende, dus. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 jongeren dat Motivaction uitvoerde in opdracht van YoungCapital. Maar is een ruime voldoende nog wel genoeg in deze krappe arbeidsmarkt? En hoe krijg je dat cijfer omhoog?
 
Leidinggevenden zijn bepalend voor het werkgeluk
Een goede manager heeft een absolute sleutelrol bij het behoud van jongeren in een organisatie. Maar liefst 84 procent van de jongeren geeft aan dat hun leidinggevende van grote invloed is op hun werkgeluk. Een slechte relatie met de manager is dan ook een veel gehoord argument voor vertrek, maar andersom geldt hetzelfde. Jongeren die hun manager een ruime voldoende of hoger geven, zijn van plan om langer bij hun werkgever te blijven dan jongeren die een zesje of lager uitdelen.
 
Goede leidinggevenden scheppen zekerheid
Goede managers zijn dus onmisbaar in een organisatie. Maar welke eigenschappen vinden jongeren dan zo belangrijk in hun directe leidinggevende? Waardering tonen en afspraken nakomen, kwamen als belangrijkste eigenschappen uit de bus. Maar ook vertrouwen tonen, eerlijk zijn, toegankelijk zijn en op een goede manier feedback geven, vinden jongeren heel belangrijk. Wanneer werknemers weg gaan bij een bedrijf, noemen ze vaak ‘gebrek aan waardering’ als belangrijkste reden voor hun vertrek. De behoefte aan waardering lijkt vooral te komen door het verlangen naar zekerheid. Jongeren hebben meer met onzekerheid te maken dan andere groepen. Ze hebben bijna nooit een vast contract. Een manager die waardering toont, laat zien dat je waarschijnlijk langer mag blijven. En je krijgt bevestiging dat je je werk kennelijk goed doet. Dat betekent dat je in de toekomst wel werk zult hebben, hier of ergens anders.
 

Young Capital

De hele top zes van de belangrijkste eigenschappen is te linken aan zekerheid. Als een leidinggevende afspraken niet nakomt en niet eerlijk is, kun je nergens op rekenen. Met een manager die jou niet vertrouwt, kom je niet ver in een bedrijf. Is je manager niet toegankelijk, dan kun je nergens terecht. En als je geen feedback krijgt, dan weet je niet hoe je ervoor staat.
 
Jongeren willen gehoord en gezien worden
Als we terugkijken naar de score van leidinggevend Nederland, is een 7,2 natuurlijk lang niet slecht. Maar het laat ook ruimte voor verbetering. Neem jij als leidinggevende geen genoegen met een zeventje, dan lijkt ‘erkenning’ het sleutelwoord te zijn. Jongeren willen weten dat ze de moeite waard zijn om mee te werken. Dat ze gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Ze willen dat leidinggevenden luisteren, afspraken nakomen en eerlijk tegen ze zijn. En dat ze hun vertrouwen waard zijn. Niet alleen geef je jongeren met erkenning de zekerheid die ze als groentje op het werk zo hard nodig hebben, je sterkt ze ook in hun identiteit. Belangrijk, want die zijn jongeren nog volop aan het ontdekken, zo staat vermeld in de YoungCapital Recruitment Guide. 

 

Op zoek naar young professionals binnen de bouw- of vastgoed?

Neem dan contact op, wij helpen u graag verder!

 

Gastblog Youngcapital