Het nut of onnut van referenties

header-img
 

De vraag naar goed en gekwalificeerd personeel binnen de bouw blijft. Maar wanneer is iemand goed en gekwalificeerd? Kijken we dan alleen naar het cv en naar zijn of haar persoonlijkheid? De meesten gaan toch voor het totaalplaatje en dan zegt een eerste indruk heel veel, samen met een gezonde dosis intuïtie; die je eigenlijk zelden in de steek laat. 

 
Maar naast die eerste screening kan je, om nog wat meer zekerheid te krijgen, een referentie inwinnen. Voor ons als intermediair is het zeer belangrijk om het plaatje kloppend te krijgen; je wilt de beste kandidaat aanbieden bij de opdrachtgever. Dus naast die eerste indruk en een goed interview bij ons op kantoor, winnen wij ook vaak een referentie in zodat we zeker van kunnen zijn dat het beeld wat je van iemand hebt klopt. 
 
Maar wat is nou het juiste moment om een ​​referentie in te winnen? Is dat voordat een sollicitant bij je op gesprek komt of bijvoorbeeld na een eerste kennismaking? Soms kiezen bedrijven ervoor om dit als laatste check te doen, dus aan het einde van een sollicitatieprocedure. Dit laatste kan soms voor onverwachtse wendingen zorgen, zeker als er al een voorstel is neergelegd. Voor de sollicitant is het belangrijk dat ze weten dat je hem gaat afnemen, maar vooral ook bij wie. Toestemming van de sollicitant is erg belangrijk anders ben je namelijk in strijd met de AVG.
 
De do’s en don’ts
 
Wat zou je bij het inwinnen van een referentie bijvoorbeeld kunnen vragen:

 

  • Kunt u iets vertellen over zijn / haar sterke punten en wat zijn eventuele verbeterpunten?
  • Hoe verwacht u dat hij / zij zal handelen in de functie van …?
  • Met welk type mensen vond hij / zij het moeilijk om mee samen te werken?
  • Zou u hem / haar opnieuw aannemen?
  • Zijn er nog bijzonderheden waar wij rekening mee moeten houden?
 
Een onjuiste of enkele negatieve referentie mag niet worden afgeven. Er moet een correct en waarheidsgetrouw beeld geschetst worden. Natuurlijk mag de oude werkgever kritisch zijn of bepaalde aandachtspunten benoemen, maar belangrijk is dat er relevante informatie gegeven wordt voor zijn of haar werkplek nieuwe. Hou daarbij altijd in gedachten hoelang iemand ergens weg is. Een referentie van een bedrijf waar iemand vijf jaar geleden heeft gewerkt kan minder interessant worden door bijvoorbeeld een snelle ontwikkeling die iemand heeft doorgemaakt of door eventuele mindere periodes in zijn of haar leven. 
 
Nadat je een referentie hebt ingewonnen is het belangrijk om je bericht hiervan te delen met de sollicitant in kwestie. Dit geeft hem of haar de ruimte om hier iets mee te doen én bij een eventuele afwijzing weet de sollicitant dat de referentie een rol gespeeld kan hebben. 
 
Conclusie

Ja, het is goed om navraag te doen, maar wees je bewust van de gevolgen van een referentie. Vergeet vooral je eigen gevoel of indruk van de betreffende kandidaat niet. Het gaat om het totaalplaatje. 

 
Inhakend op deze blog van Corinne, hebben wij een nieuwe poll online gezet. Wij zouden graag van u willen weten: Bij welke uitslag u iemand niet aanneemt na het inwinnen van een referentie.

 

  Geef hier uw mening!