Blij met carrièreswitch: ‘Het leukste aan de bouw is dat je kunt blijven leren’

header-img
 
Er zijn woningen nodig in Nederland: de nood zal nog zeker tien jaar duren. De bouwsector zal vanaf 2022 aangetrokken, maar ook nu zoeken en vinden velen er al werk. Ook vanuit een heel andere achtergrond en opleiding. Drie switchers vertellen.
 
,, Direct na school moet je al een keuze maken wat je voor de rest van je leven wilt doen ”, zegt Max Falter (25). ,, Lastig, er zijn zoveel mogelijkheden. ” Hij koos voor de vooropleiding bij de politie, maar stopte en reisde drie jaar door landen als Australië en Nieuw-Zeeland. Hij werkte op boerderijen en ontdekte dat techniek hem lag. ,, Ik deed van alles. ‘s Ochtends melkte ik de koeien,’ s middags zat ik op een graafmachine of hielp ik bouwvakkers met de aanleg van huisjes.
 
Zo wist Max, terug in Nederland, in welke richting hij een baan zou zoeken. Inmiddels heeft hij zijn diploma voor monteur laagspanningsdistributie en werkt hij bij leidingtechniekbedrijf Siers. Hij sluit huizen aan op het elektranetwerk. ,, Hierna wil ik nog allerlei opleidingen doen. Dat is het leuke aan de bouw: je kunt blijven leren. Het is een fysiek pittige baan, 95 procent haalt zijn pensioen niet. Maar op latere leeftijd zijn er genoeg mogelijkheden om iets minder zwaars te doen.
 
Een veilig gevoel
Na enkele reorganisatierondes te hebben overleefd moest Dinand Derks (43) begin 2019 zijn baan als kredietbeoordelaar bij de Rabobank neerleggen. Op een banenmarkt van het UWV kwam hij in contact met de bouw. ,, Niet onlogisch … Ik heb altijd mijn eigen interesse voor de bouw gehad en heb samen met mijn vader mijn eigen huis gebouwd. ‘Door middel van een traineeship liet Dinand zich omscholen tot rekenmachine en nu rekent hij bij de infrastructuurafdeling van BAM uit hoeveel de aanleg van bijvoorbeeld een nieuwe weg gaat kosten. ,, Je zit tijdens het omscholingstraject tussen mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Hierdoor kun je ervaringen uitwisselen, erg prettig.Het was ook wennen: bij de Rabobank had ik een seniorfunctie, hier was ik ineens weer de jongste bediende en moest ik alles vragen.
 
Dinand is blij met zijn switch. ,, Bij de bank was geen perspectief meer, nu wel. Calculatoren worden veel gevraagd, dat geeft zekerheid en een veilig gevoel. Daarnaast is de werksfeer beter, omdat er geen banen op de tocht staan. En er valt genoeg te leren.
 
Uitdaging verdwenen
Als financieel assistent hypotheken bij de Rabobank zorgde Mirjam Sentel (41) onder meer voor aanbiedingen en verzekeringen. ,, In het begin was dat diverse werk, maar het proces werd steeds meer gespecialiseerd, waardoor mijn taak kleiner werd. Het was niet meer uitdagend, dus toen er weer een reorganisatie kwam, ben ik iets anders gaan zoeken.
 
Een collega tipte haar over het beroep kopersbegeleider. Mirjam: ,, Als je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je een meer- en minderwerklijst. Hoeveel stopcontacten wil je, wel of geen uitbouw … Als kopersbegeleider adviseer je hierin.
 
Ze schreef zich in voor elementaire bouwkunde A; in twaalf avonden en een dag op de bouwplaats leerde ze de basis. ,, Dat was leuk. Er zaten kappers bij, maar ook mensen die al lang in de bouw werkten. ” Het beviel zo goed, dat ze bij opleidingsinstituut BOB zelf aan de slag is gegaan. ,, Sinds april werk ik nu op de afdeling beheer en onderhoud. Ik geef informatie aan wie de opleiding wil doen, regel de inschrijving en het administratieve gedeelte. Ik ben elke dag zó blij met de switch … ”
 

Overweeg jij ook een switch? Meinselect helpt je graag bij het vinden van een baan die past bij jouw ambities! Informeer gerust of bekijk hier onze vacatures. 

Bron: AD.nl