Zzp’er moet vooral weer ondernemer worden

24 februari 2020

 
Alleen de echte ondernemer die zelf op eigen benen kan staan moet als zzp’er worden aangemerkt. De hardwerkende vakman die zij aan zij werkt met werknemers in de kernactiviteit van de opdrachtgever moet geen zzp’er heten maar werknemer. Geen vrije keuze voor de benaming zzp maar op basis van hoe je werkt. Zo reageert vakbond FNV op het rapport van de commissie Borstlap.
 

In de bouw werken inmiddels 157.000 zelfstandigen. Zij werken deels voor particulieren maar ook op de grote bouwlocaties voor (onder)aannemers. Bij het werken voor onderaannemers wordt vaak zij-aan-zij gewerkt met werknemers die hetzelfde werk doen. Of iemand werkt als werknemer of als zelfstandige is dan niet goed te onderscheiden. De zelfstandige kan zich vaak niet (betaalbaar) verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en kan meestal ook niet deelnemen aan een pensioenfonds. De commissie Borstlap adviseert om weer een duidelijk onderscheid te hanteren tussen werknemers en zelfstandigen. En goede basisvoorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen voor alle werkenden.

Ten koste van flex-behoefte
Vooral het feit dat een deel van de mensen die zich nu zelfstandige noemt, straks weer werknemer moet worden, is bij veel zelfstandigen en belangenorganisaties niet goed gevallen. Dit zou ten koste gaan van de flex-behoefte van de opdrachtgevers en veel zelfstandigen de kop kosten.

Volgens mij is dit niet de juiste zienswijze. Zelfstandigen moeten ook echt werken als zelfstandigen. Een inschrijving bij de KvK of aanvraag BTW nummer maakt je niet tot ondernemer. Wel zelf je opdrachten binnenhalen, goede tarieven kunnen rekenen, reclame  maken, werken met je eigen materialen en gereedschappen (investeringen), vakscholing bijhouden, afwisseling in je  opdrachtgevers, administratie regelen én je eigen voorzieningen regelen. Als zelfstandige werk je niet voor één opdrachtgever maar zorg je juist dat je onafhankelijk bent van tussenpersonen, bemiddelingsbureaus etc.

Werken voor onderaannemer
Als je dat niet kunt of wilt, ben je geen ondernemer maar eerder werknemer. En voor veel huidige zelfstandigen die werken voor (onder)aannemers voor de grote bouwbedrijven is dit wel de situatie. Ze werken zij aan zij met andere collega’s, waarbij de uitvoerder op de bouw verantwoordelijk is voor het werk. Ze gebruiken de materialen van de (onder-) aannemer en vaak ook het gereedschap van de (onder)aannemer. Prima vakmensen, maar ze werken dus wel feitelijk als werknemers. Het verschil met zelfstandigen in de bouw die werken voor particulieren is dan ook direct duidelijk.

Het probleem van onmogelijkheid om je betaalbaar te verzekeren of om (als je dat wilt) je aan te sluiten bij een pensioenfonds als zelfstandige is ook al lang een discussie. Terwijl (langdurig) ziek worden en met een goed inkomen oud worden toch geen typische zaken zijn die je tot ondernemersrisico’s kunt rekenen. Dit zijn zaken die de zelfstandigen alleen gezamenlijk kunnen oplossen waarbij wederzijdse verplichtingen gelden. Ook de verzekeraar moet dan tot de pensioenleeftijd de zelfstandigen verzekeren tegen een betaalbare collectieve premie. Een pensioen opbouwen bij een fonds heeft als voordeel dat de kosten laag zijn (geen winstoogmerk) en dat er goede rendementen worden behaald.

Geen pensioenfonds als zzp’er
Maar behalve bij de schilders en stukadoors kan je als zelfstandige helaas nu nog niet terecht bij een pensioenfonds. Kortom: laat de zelfstandige in de bouw weer de ondernemer zijn die ook naast het vakmanschap alle andere ondernemerskenmerken heeft. En de rest van de vakmensen heeft recht op een goede betaalde baan in de bouw met goed geregelde voorzieningen.

 
Meinselect en zzp
Meinselect heeft regelmatig interessante projecten voor zzp'ers binnen de bouw- vastgoedsector. Wil jij hier meer over weten, informeer gerust of maak een afspraak voor een persoonlijke kennismaking! 

Bron: Cobouw

 
 

 

 
 
 

Elke week de laatste vacatures in je mailbox

Laat niet meer zien
Meinselect B.V.