24 juni 2019
Wat kun je als werkgever doen om het je medewerkers zo aangenaam mogelijk te maken bij warm weer? Hieronder staan vier vragen én antwoorden.
1. Wie lopen er risico bij werken in warm weer?
Extra last van warmte kunnen hebben: zwangere, mensen met longaandoeningen (cara), mensen met hartaandoeningen en personen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken kunnen extra last van warmte hebben. Bij warmte loopt het concentratievermogen terug waardoor ongevalskansen toenemen. Dit kan nadelig zijn in functies waarin aandacht en concentratie nodig zijn: openbaar vervoer, bewaking/beveiliging, werken op hoogte etc.
Ook werknemers die door de aard van het werk of de arbeidsplaats kunnen werken in extra hoge temperaturen moeten alert zijn. Voorbeelden van bedrijfstakken die hiermee te maken hebben zijn de glasindustrie, de papierindustrie en de staalindustrie. Ook werknemers die veel buiten werken, zoals bouwvakkers, wegwerkers en werknemers in de agrarische sector, worden bij hitte blootgesteld aan hoge temperaturen en aan UV-straling afkomstig van de zon.
2. Wat zegt de wet over werken met hitte?
Artikel 6.1 Arbobesluit bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet de werkgever nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is. Ook kan de werkgever de duur van werkzaamheden in de warmte verkorten of werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek.
3. En hoe zit dat in kantoren en in kleine werklokalen?
Hiervoor bestaan vuistregels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht:
4. Welke maatregelen kun je nemen om warmte te beperken?
Probeer zo min mogelijk warmteproducerende apparaten aanschaffen (het zijn meestal arbeidsmiddelen die veel energie gebruiken). Heb je dit soort apparaten wel, zet ze in een aparte ruimte of isoleer ze goed tegen warmteafgifte. Belangrijk is het dat een werkgever overlegt met zijn werknemers over maatregelen. Andere voorbeelden van maatregelen:
Bron: ExpertHR.