Tips van thuiswerkexpert Suzanne van Duijn: zo werk je op afstand

header-img
 
1. Sta op zoals je altijd doet
Uitslapen en vervolgens in je pyjama achter je laptop klimmen? Geen goed idee. Zo kom je niet in je werkritme, en blijf je thuiswerken associëren met een beetje lanterfanten. Stap dus gewoon onder de douche zoals je altijd doet, geniet van een ontbijtje zonder schermen en start daarna pas je werkdag.
 
2. Ergonomisch verantwoord
Niet iedereen heeft de luxe van een thuiskantoor. Wellicht zit jij nu aan de keukentafel, net zoals ik. Toch is het zaak een om een ergonomisch verantwoordde werkplek voor jezelf te creëren. Niet werken op de bank of in bed dus, maar gewoon aan tafel. Schaf als het even kan een laptopstandaard en externe muis en toetsenbord aan, zodat je goed rechtop kan zitten en geen last krijgt van nek en schouders.
 
3. Tune in
Dat het hele kantoor – van eenmanszaak tot mkb – nu vanuit huis werkt, betekent niet dat je niet meer kunt overleggen. Wees wel efficiënt, en ga niet bij elk wissewasje aan de telefoon hangen. Bundel je vragen en plan een of meerdere belmomenten per dag of per week in. Kies daarbij ook het juiste communicatiemiddel per probleem. Soms is het fijner om iets face-to-face te bespreken, zoals bij functioneringsgesprekken. Een videocall is daarvoor een prima optie.
 
4. Neem pauzes
Klinkt misschien gek, maar als je thuiswerkt kan je soms de neiging hebben om juist veel meer te werken dan je normaal op kantoor doet. Je kletst niet met collega’s, koffie en toilet zijn nooit ver weg en de lunchpauze duurt doorgaans korter dan op kantoor. Waak daarvoor! Pauzes zijn van niet te onderschatten waarde. Als je het lastig vindt om thuis pauze te nemen, doe je er waarschijnlijk goed aan om even naar buiten te gaan.
 
5. Online tools
Gebruik jij op kantoor nog post-it’s en een whiteboard en verkies jij een live gesprek boven een mailtje? Ook dat moet dan nu online. Gelukkig zijn daar online tools als Trello, Google Drive, Whereby en Slack. Met Trello kan je online to-do-lists maken, Google Drive is key voor het delen van – en samenwerken met documenten, Whereby is ‘het nieuwe Skype’ en Slack is een online chatprogramma. Er zijn zelfs tools voor een gezamenlijk online whiteboard, zoals Mural. Veel van de tools zijn gratis, maar het is zeker geen gek idee om in een aantal goede tools te investeren.
 
6. Werkzaamheden anno 2020
Niet alle werkzaamheden lenen zich voor thuiswerken. Coaching en lesgeven doe je nu eenmaal face-to-face, iemands haar knippen kan alleen fysiek, en ook winkeliers en horeca-eigenaars hebben het moeilijk nu… Toch vereist deze situatie een tikje omdenken. Kunnen je offline werkzaamheden echt niet plaatsmaken voor een online variant? Kan die coachingsessie of training niet online plaatsvinden? En kunnen jouw winkel of restaurant zich niet richten op afhalen en bezorging (met 1,5 meter afstand)? 
 
7. Stel grenzen
Wie thuiswerkt zal ervaren dat een goede work/life-balance hanteren een uitdaging kan zijn. Het is toch verleidelijk om nog even de laptop over te klappen ‘s avonds. Of om juist midden op de dag te gaan Netflixen. Mijn advies: wees een beetje streng voor jezelf. Dat werkt twee kanten op. Formuleer goed je taken en zorg dat deze echt af komen. Klaar? Dan moet de laptop echt dicht en mag je ‘naar huis’. Dat de bank slechts drie meter verderop staat doet daar niet aan af. Stel grenzen en houd je eraan, anders loopt alles straks door elkaar en doe je twee dingen half. Maak goed onderscheid tussen ‘werken’ en ‘vrij zijn’.
 
8. Zie het als een oefening
Misschien droom je er al jaren van om eens een tijdje te werken vanuit het buitenland? Om rond te reizen als digital nomad? Zie deze paar weken thuiswerken dan als een oefening. Het is de ideale voorbereiding om een keertje remote te gaan werken – bijvoorbeeld vanuit Thailand of Kaapstad. Beschouw de situatie als een test: wat gaat er goed en wat kan beter? Wat heb je nog niet onder de knie, en is wel echt cruciaal om straks eens te werken en reizen als digital nomad? Zodra de grenzen weer open gaan, kan jij aan de slag als digital nomad.
 

Bron: S.van Duijn, De Ondernemer.nl