Nog steeds krapte op de arbeidsmarkt, ook in de bouw!

header-img

De kranten staan er vol mee, krapte op de arbeidsmarkt in alle beroepsgroepen. Binnen de bouw speelt dit al jaren, dus dat is zeker geen nieuws. 

Verwacht wordt dat het tekort oploopt tot zo’n 20.000 in 2030. Dit komt mede door de vergrijzing die eraan zit te komen. Een kwart van de mensen die nu werkt in de bouwsector, gaat in 2030 met pensioen. De krapte in de bouw en techniek is ook een probleem voor onze klimaatdoelen. Binnen de energietransitie is bijna geen personeel te vinden. 

Bouw is weer populair
Gelukkig zijn er steeds meer jongeren die de bouwsector interessant vinden. Het aantal leerlingen die kiezen voor een Mbo-opleiding binnen de bouw en infra is de afgelopen jaren toegenomen. Laten we hopen dat dit de komende jaren zo blijft.

Vooral om ook te voorkomen wat we tijdens de vorige crisis hebben meegemaakt. Veel goede mensen werden naar huis gestuurd, omdat bouwbedrijven met minder personeel uit de voeten konden. 

Met de vergrijzing in het vooruitzicht, is het nu zaak om goed personeel te behouden. Én om nu te investeren in starters en in arbeidsmigranten. We gaan ze de komende jaren nog veel harder nodig hebben. 

 

Toekomst van de bouw

Jongeren, zij-instromers en arbeidsmigranten zijn zeer belangrijk. Daarom is het raadzaam om niet alleen naar de hard skills te kijken, maar zeker ook naar de soft skills. Niet vasthouden aan dat ene papiertje, maar ga met iemand in gesprek en ontdek wat iemand wél in huis heeft.

Want zeg nou zelf, wat zegt een functietitel of diploma nou eigenlijk écht over de toegevoegde waarde van een persoon? 

Welke ruimte kunnen we nog meer benutten?

  • Meer samenwerken met opleidingsinstituten, zorg voor stageplekken;
  • Investeer in je personeel door ze vak gerelateerde opleidingen te laten volgen;
  • Zorg voor een goede samenwerking met Gemeenten, UWV en uitzend-detacheringsbureaus;
  • Maak jezelf als werkgever aantrekkelijk door o.a. flexibele werktijden, thuiswerken en opleidingsmogelijkheden aan te bieden;
  • Spreekt iemand de Nederlandse taal onvoldoende, investeer dan in een talencursus. 

 Duurzame arbeidsrelaties 

Wij merken als bureau dat de bouw vaak nog traditioneel aan het werven is. Een vacature moet ingevuld worden met een direct passend persoon. Plug and play, dat is waar bouwers om staan te springen. Toch adviseren wij altijd om het gesprek aan te gaan wanneer een kandidaat misschien voor 70% past. Wij spreken mensen niet voor niets en hebben daarmee vaak al een goed beeld van wat iemand in huis heeft. Wanneer de ruimte er is, is het nu een kwestie van investeren in duurzame arbeidsrelaties! 

bron:ING, Cobouw en vakmedianet