Goed werkgeverschap in de bouw

18 oktober 2021

 

Bouwstenen voor goed werkgeverschap in de Bouw

Je wilt dat jouw bouwbedrijf op een positieve manier wordt belicht, bijvoorbeeld om je bouwvacature te promoten of juist om je bouwpersoneel te behouden. Een goede reden om aandacht te besteden aan goed werkgeverschap.

 

Wat goed werkgeverschap is?

Naast dat je wettelijk verplicht bent te voldoen aan goed werkgeverschap, betekent het in de praktijk dat je meer doet dan de wet of cao voorschrijft. Als werkgever zorg je gewoon goed voor je mensen, want dat kan je uiteindelijk veel opleveren.

We geven je enkele bouwstenen voor goed werkgeverschap, waardoor je ook voor duurzame inzetbaarheid gaat.  

 

  1. Arbeidsomstandigheden + inzetbaarheid

De drie pijlers van de Inspectie SZW zijn eerlijk, gezond en veilig werk. Als werkgever moet je aan de regels voldoen om dit afgevinkt te hebben.Hierbij een handige zelfinspectie met specifieke tips voor de bouw.

 

Praat daarnaast met je medewerkers over hun ervaring van de arbeidsomstandigheden. Vinden medewerkers bijvoorbeeld dat er risico’s zijn? Zo kun je gericht aan de slag om de arbeidsomstandigheden en inzetbaarheid van de werknemers te verbeteren en te bewaken.  

 

  1. Gezondheid en vitaliteit

Je wilt graag fitte medewerkers, en medewerkers willen graag fit zijn. Het is aan de werkgever om hier een voorbeeldrol in te nemen, en dit dan ook te stimuleren. Een keer een lekkere koek moet zeker kunnen, zeker bij mannen die dagelijks lichamelijk zwaarder werk doen, maar een kantine waar dit de dagelijkse standaard is, is niet motiverend voor een gezonde levensstijl. Wil je iets wat werkt, ga dan wederom in overleg met je team, want je hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen (om er vervolgens achter te komen dat er geen gebruik van wordt gemaakt). Waar is behoefte aan, en wat is goed te realiseren?

 

  1. Aandacht voor de toekomst (doelen, cursussen en opleidingen)

Niet iedere medewerker ambieert meer verantwoordelijkheden, maar diegene die wel graag willen groeien moeten daar dan ook de mogelijkheid voor krijgen. Een medewerker die jarenlang fysiek werk heeft verricht, kun je aan de hand van zijn wensen bijvoorbeeld aanstellen als opzichter of planner. Zo benut je zijn ervaring en blijft hij langer inzetbaar. Bespreek doelen en (bedrijfs)plannen en ondersteun hierin door middel van bijvoorbeeld cursussen en opleidingen.

Elke week de laatste vacatures in je mailbox

Laat niet meer zien
Meinselect B.V.