Aan huis gekluisterd met de kids? 22 leuke én educatief verantwoorde tips

header-img
 

De komende drie weken zijn veel mensen aan huis gekluisterd. Daarna komt een lang paasweekend en daarna twee weken meivakantie. Hoe houden we onze kinderen de komende 6 weken bezig?

 
Netflix en Disney + zijn fijne opties. Maar het kan ook educatiever, creatiever en cultureler. Daarom zet ik vandaag 22 tips voor je op een rij waarmee je kinderen kunt bezighouden, die niks kosten en waar ze toch nog iets van leren.
 
1. Luisterboeken
De LuisterBieb heeft speciaal voor iedereen die thuis moet blijven extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. Voor kinderen zijn er 12 nieuwe luisterboeken, en voor volwassenen maar liefst 16. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.
 
2. Televisie
Ook de NPO zet haar aanbod voor de jeugd extra in het zonnetje. Hun aanbod staat volledig online, opgedeeld in leeftijdsgroepen. Kijk bijvoorbeeld naar alles van Schooltv.
 
3. Virtueel op reis
Dromen jullie van een reis naar Australië, Japan of New York? Droom alvast weg ontmoette Google Earth. Of heb je het op school pas gehad over de Romeinen? Breng dan een virtueel bezoekje aan Rome en maak een kaart van alle plekken, fonteinen, pleinen en ruïnes die je in schoolboeken gezien hebt.
 
In My Maps kun je je eigen kaart aanmaken, helemaal aangepast op jouw reis. Klik op ‘nieuwe kaart aanmaken’ en selecteer vervolgens alle locaties (restaurants, bezienswaardigheden, uitjes) en voeg deze toe aan de kaart. Je kunt zo veel locaties toevoegen als je wilt en kan zelfs verschillende icoontjes hiervoor gebruiken.
Lees ook: 3 dingen die je beter anders kunt doen als je thuis werkt
 
4. Koken & bakken
Wist je dat koken en bakken uitstekende manieren zijn om begrijpend lezen te oefenen?! Je leert een moeilijke taak (een maaltijd koken) op te delen in losse stappen (ingrediënten kopen, oven voorverwarmen, ingrediënten afwegen) en ze op een logische volgorde uit te voeren (mengen, kloppen, samenvoegen, bakken) zonder daarbij het overzicht te dragen . Niet goed gelezen? Dan mislukt je gerecht. Er staan ​​veel leuke recepten op Allerhande Kids. Ook wat moeilijkere.
 
5. Begrijpend lezen
Wanneer je kind goed is in begrijpend lezen, snapt hij of zij ook beter de oefeningen tijdens voorbeeld aardrijkskunde, geschiedenis en worden verhaalsommen nuttig. Kidsweek heeft deze week haar lessen Begrijpend Lezen gratis opengesteld voor jullie.
 
6. Speurtocht
Kom lekker in beweging en maak een spannende speurtocht met Troovie. Wie heeft als eerste alle plekjes gevonden?
 
7. Jachtseizoen via smartphone
Speel Jachtseizoen op je smartphone. Maak twee teams: één is de boef, de andere de jager. De boef krijgt een voorsprong, de jagers krijgen elke paar minuten een GPS-update via hun telefoon.
 
8. Ontwikkel je eigen spel
Het Klokhuis heeft onlangs hun online gamestudio helemaal vernieuwd. Je kind kan zelf een game ontwikkelen – bomvol tutorials.
 
9. Creatief met kunst
Auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de maker. Een t-shirt met een schilderij van Pablo Picasso mag niet, maar een koffiemok met het Melkmeisje van Johannes Vermeer erop mag wel! Op de website Rijksstudio van het Rijksmuseum staan ​​allemaal meesterwerken die je digitaal mag bewerken. Inclusief een toffe tool om creatief aan de slag te gaan en oude kunst te bewerken tot iets nieuws.
 
10. Musea
Meer musea? Breng een virtueel bezoekje aan het Van Gogh-museum, het Guggenheim in New York of bekijk de mummies in het Britisch Museum in Londen.
 
11. Stop-motion video
Geschikt voor jong en oud: maak een stop-motion filmpje. Er zijn allerlei leuke apps zoals Stopmotion Studio waarbij kinderen via een strip (teken) filmpje hun eigen verhaal kunnen vertellen met poppetjes. Bijvoorbeeld van klei of van LEGO.
 
Je maakt een stop-motion door heel veel foto’s te maken. In een app plak je die foto’s achter elkaar en maak je er een filmpje van. Kinderen bedenken zelf een verhaal, bouwen een decor en experimenteren met de volgorde van foto’s. Kortom: onderzoeken, fantaseren en creëren. Extra tip: gebruik YouTube als inspiratiebron.
 
12. Ko de Kraker
Speel Ko de Kraker, een leuk spel voor programmeurs in de dop. Tot welk niveau komen ze?
 
13. Online speurtocht
Webkwesties zijn online speurtochten waarmee kinderen hun informatievaardigheden oefenen. De thema’s ervaren van lente tot wilde dieren, en van Escher tot Anne Frank.
 
14. De beste (voorlees) apps
Zie je door de bomen het bos niet meer in alle (voorlees) apps? Op de websites Kind & Media en Mediasmarties vind je veel recensies, tips voor boeken en (voorlees) apps voor kinderen van alle leeftijden.
 
15. Donald Duck & Kidsweek
Bij mij thuis altijd een succes: de Donald Duck. Deze zijn digitaal en gaan over veilig internetten en over programmeren. Ook de Kidsweek heeft een mooie editie gemaakt over programmeren die gratis online beschikbaar is.
 
16. Leer over internetgevaren
Speel de game HackStevie, een spannend spel over de gevaren van internet en hoe je deze gevaren kunt tegengaan. Het spel gaat over Sanne en André die lastiggevallen worden door een DarkHacker. Ze willen tegen hem in opstand komen en kunnen daarbij wel wat hup gebruiken.
 
17. Maak video’s van vlogs
Tijd om creatief te worden! Laat kinderen een video van vlog maken voor TikTok van YouTube. Het gaat hier om het creatieve proces, dus de video’s hoeven niet online. Ze kunnen ook worden gebruikt om aan opa en oma te sturen of om in de klassenapp te delen.
 
Laat kinderen eerst een script bedenken en uitwerken, nadenken over het camerastandpunt, kleding, decor. Op de website hoezomediawijs.nl vind je goede informatie en opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig aan de slag kunnen. Alle video’s zijn geschikt voor deze leeftijd en educatief.
 
18. Leuke proefjes
Op de website proefjesdoen.nl staan ​​237 verschillende proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarmee is het de grootste collectie van Nederlandstalige proefjes op het web.
 
19. Spreekbeurt
Er is nu tijd om je spreekbeurt van boekbespreking voor te bereiden. De bibliotheek is dicht, maar in de online jeugdbibliotheek.nl heb je gratis onbeperkt toegang tot digitale bronnen.
 
20. Bordspellen
Niet digitaal, maar wel belangrijk om de online en offline balans te houden: bordspellen! Van Ticket to Ride tot Monopoly en Rummikub. De inzet: een rol wc-papier voor de winnaar. ????
 
21. Toca Boca
Tot slot geef ik je één tip waar wel voor betaald moet worden. Maar geloof me, deze apps zijn elke cent waard. Voor kinderen vanaf drie jaar zijn de apps van Toca Boca namelijk een enorme aanrader.
 
Hierin bouwen ze zelf een wereld (Toca Blocks, Toca Builders, Toca Town en Toca Cars), verzorgen ze een natuurgebied (Toca Nature), experimenteren ze met proefjes (Toca Lab), maken ze muziek (Toca Band) of spelen allerlei situaties na ; een theekransje (Toca Teaparty), naar de kapper (Toca Hairsalon) of een bezoekje aan de supermarkt (Toca Store). Kwalitatief goed, kleurrijk en vol humor.
 
22. Films
Na al die educatief verantwoorde content, mogen ze best lekker een film kijken! Vandaag gemaakt KPN en Ziggo bekend dat ze de afgelopen vier weken hun kinder- en filmkanalen gratis openstellen voor alle klanten hebben ontvangen. ????????
 

Bron: Frankwatching.com